CHECK JE VLEKJE

Lichttherapie en zonnebanken

Zowel te veel als te weinig zonlicht is schadelijk voor de huid. Zonlicht zorgt o.a. voor de vorming van vitamine D in onze huid. Vitamine D is nodig voor botvorming. Zo'n 100 jaar geleden was een tekort aan vitamine D, met als gevolg botmisvormingen (de zogenaamde Engelse ziekte), een veel voorkomend probleem. Vandaag de dag komt een tekort aan vitamine D in de moderne Westerse samenleving eigenlijk niet meer voor. Sinds kort wordt er een discussie gevoerd over de invloed van vitamine D op ons lichaam. U leest hierover meer in de uitgave van het magazine HUID van juni 2008.
 
Te veel en/of te langdurig blijven doorzonnen heeft echter het effect dat de huid sneller ouder wordt en dat bepaalde vormen van huidkanker kunnen ontstaan in de verouderde huid. Patiënten met een huidziekte, zoals psoriasis, maken bewust als therapie gebruik van het effect van de natuurlijke zon of van de behandeling met lichttherapie met kortgolvig ultraviolet licht (UVB).
Ook maakt men gebruik van lichttherapie die vooraf wordt gegaan door inname van psoraleen (P) of een bad waaraan psoralenen zijn toegevoegd, gevolgd door een belichting met langgolvig ultraviolet licht (PUVA). De kuren onder de natuurlijke zon of de lichtkuren bij de dermatoloog zijn veilig te noemen, mits het aantal kuren niet overmatig groot wordt en mits er geen risicofactoren bestaan, zoals een voorgeschiedenis met huidkanker, arsenicuminname en overmatige blootstelling aan röntgenstraling.
 
De meeste zonnebanken, solaria en andere bruiningsapparatuur werken vooral met UVA.
UVA is beslist geen "veilige straling".
 
Het risico op huidkanker hangt ondermeer samen met de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop der jaren opdoet. Mensen die veel in de zon zitten en dan ook nog bruiningsapparatuur gebruiken, krijgen al snel meer UV dan nodig en gezond is.
Het is daarom aan te bevelen gebruik van zonnebanken en solaria tot het uiterste minimum te beperken.
 

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...