CHECK JE VLEKJE

Hoe lang mag je in de Zon?

Zonkracht van het KNMI
In de zomer van 1997 meldde het KNMI voor het eerst tijdens de weerberichten de zonkracht. De zonkracht geeft u informatie over de sterkte van de ultraviolette zonnestralen. De zonkracht heeft een waarde tussen de 1 en 10. Hoe hoger het getal, hoe sterker de zonkracht, aan hoe meer UV-straling uw huid blootstaat.
Aan de zonkracht is een maximale bezonningstijd verbonden en die is afhankelijk van uw huidtype. De gevoeligheid voor UV verschilt per persoon en die gevoeligheid bepaalt uw huidtype. Bij elk van de vier huidtypes hoort een vast zonkrachtgetal.
 
Huidtype
Zonkrachtgetal
Kenmerken
1
60
Huid verbrandt snel en wordt niet bruin. Bleke huid met sproeten, rossig/lichtblond haar, blauwe ogen.
2
100
Huid verbrandt redelijk snel en wordt langzaam bruin. Lichte huid, blond haar en lichte ogen.
3
200
Huid verbrandt soms en wordt gemakkelijk bruin. Licht getinte huid, donkerblond/bruin haar en vaak donkere ogen.
4
300
Huid verbrandt (bijna) nooit en wordt zeer snel bruin. Getinte huid, donkere haren en ogen.
 
Het aantal minuten dat u per dag onbeschermd in de zon kunt doorbrengen, is uw zonkrachtgetal gedeeld door de zonkracht.
Voorbeeld: iemand met huidtype 2 kan op een dag met zonkracht 7 tussen 11 en 15 uur 100/7 = 14 minuten onbeschermd in de zon.
 
 vindt u de zonkrachtvoorspelling van een aantal Europese vakantiebestemmingen. U kunt hiervoor ook de website: http://uv.weeronline.nl/ raadplegen
 
 
Verstandig zonnenIn het Platform Verstandig Zonnen werken een aantal organisaties, waaronder het Huidfonds, samen aan eensluidende publieksvoorlichting ten aanzien van zonnen en zonadviezen aan de Nederlandse bevolking. Deze samenwerking vindt zijn oorsprong in de zogenaamde Consensusbijeenkomst op 6 oktober 1995 in Utrecht.
Voor meer informatie zie www.verstandigzonnen.nl
 
Ook is er een brochure van het KWF te verkrijgen of te downloaden met belangrijke informatie over verstandig zonnen. Kijk hiervoor op de website: http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=14865
 
Tot slot kunt u via ziekenhuis.nl ook kijken naar een informatievideo over verstandig zonnen.
    

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...