CHECK JE VLEKJE

Licht en de Huid

Wat is ‘licht’ eigenlijk precies? Het is een natuurkundig verschijnsel dat bestaat uit elektromagnetische straling. Ook geluid bestaat uit deze straling. Waarom we de ene straling als geluid horen en de andere als licht zien, is afhankelijk van de golflengte. Voor de radio is dat mooi weergegeven als korte-, lange- en middengolf. Ook licht kent verschillende golflengtes en dat is precies waardoor we kleuren waarnemen.
 
Kleuren
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom gras groen is en de brievenbus rood? Dat heeft te maken met de verschillende kleuren die licht in zich heeft. Ongetwijfeld kent u het verschijnsel dat zonlicht op regendruppels valt zodat het licht gesplitst wordt in ‘alle kleuren van de regenboog’. Misschien heeft uw natuurkundeleraar dat op school wel eens nagebootst met een prisma.
Maar goed, licht bestaat dus uit verschillende kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte. Nu hebben stoffen, voorwerpen, etc. de mogelijkheid om straling te absorberen; ze nemen bepaalde golflengtes op. Het groene gras, bijvoorbeeld, absorbeert de golflengtes van alle kleuren, behalve van het groen. Het gras weerkaatst het deel van de straling met de ‘groene’ golflengte en die straling vangen onze ogen op. De brievenbus absorbeert alle kleuren, behalve het rood.
Er zijn ook golflengtes die onze ogen niet kunnen zien. Dit zijn de golflengtes van de infrarode en ultraviolette straling. Als we weer kijken naar de regenboog, dan bevindt het infrarood zich onder het rood en het ultraviolet boven het paars.
 
Infrarood straling
Infrarood straling zorgt voor warmte. U kent vast wel de infrarood lampen die gebruikt worden om pijnlijke spieren lekker warm te maken. Het is ook aan infrarood straling te danken dat het zonlicht warm aanvoelt. Schuift er een wolk voor de zon, dan houdt deze niet alleen een groot deel van het zichtbare licht tegen, maar ook een groot deel van de infrarood straling; we krijgen het koud.
 
Ultraviolette straling
Ultraviolette (UV) straling is in drie delen op te splitsen: UVA, UVB en UVC. UVC is zeer gevaarlijk en wordt gelukkig door de atmosfeer, onder andere de ozonlaag, tegengehouden. In het zonlicht dat wij op onze huid krijgen, zit gelukkig geen UVC meer, anders zouden we heel snel verbranden. UVB zit nog wel voor een deel in de zonnestralen op aarde en bijna al het UVA komt op de aarde.
 
Positief en negatief
Ultraviolette straling heeft een aantal mogelijke positieve en mogelijke negatieve effecten. Veel mensen voelen zich lekkerder als de zon schijnt en ook het gevoel van de zon op de huid kan heel prettig zijn. Dit effect wordt uitgebuit door mensen voor wie de donkere wintermaanden depressief werken. Zij gaan ‘overwinteren’ in zonniger oorden of zij volgen lichttherapie. Het feit dat je bruin wordt van UV-straling, is in onze maatschappij ook een prettige bijkomstigheid, want dat komt sportief en gezond over. De UVB zorgt er ook voor dat de huid zich verdikt, waarmee het een natuurlijke bescherming opbouwt tegen de mogelijke negatieve effecten. UVB zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Daarmee wordt rachitis (de Engelse ziekte) voorkomen en vermindert van de kans op botontkalking (osteoporose).
 
Te veel UVA vermindert vooral de elasticiteit van de huid, waardoor rimpels ontstaan. Zonnebrand is vooral te wijten aan de UVB straling.
Zowel UVA als UVB kunnen op de lange termijn de vorming van huidkanker tot gevolg hebben.
Onze ogen kunnen slecht tegen veel UV-straling; dat kan sneeuwblindheid (lasogen) en op langere termijn staar opleveren. UV-straling kan de kwetsbaarheid voor infecties verhogen en soms reageert ons lichaam overgevoelig op UV-straling als we medicijnen en/of cosmetica gebruiken. Bij UV-behandelingen van chronische huidaandoeningen krijgen sommige mensen last van jeuk.
 
 
Deze tekst is afgeleid van een artikel uit het magazine HUID editie 1, 1998.
Titel: ‘De lichte en donkere kant van licht’, auteur: Gabriëlle Kuijer

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...