CHECK JE VLEKJE

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die zich kan uitzaaien. Dat gebeurt meestal pas als de tumor flink is gegroeid. Wanneer de behandeling (te lang) uitblijft, kan het gezwel de onderhuidse weefsels aantasten en neemt de kans op uitzaaiing naar bijvoorbeeld de lymfeklieren toe.
 
Foto van een plaveiselcelcarcinoom
 
Wat zijn de verschijnselen?
Het plaveiselcelcarcinoom ziet er in het beginstadium meestal uit als een rood schilferend plekje of knobbeltje. In het plekje ontstaat een zweertje dat niet geneest. Soms zit er een schilferend korstje op, soms niet. Plaveiselcelcarcinomen en basaalcelcarcinomen lijken een beetje op elkaar. Maar plaveiselcelcarcinomen hebben geen randje met een parelachtige glans of verwijde bloedvaatjes, en ze groeien sneller (zie de omschrijving bij het basaalcelcarcinoom).
.
Behandeling
De kans op uitzaaiingen bij een plaveiselcelcarcinoom is niet zo groot als bij een melanoom, maar om elk risico te vermijden is het zaak ook deze tumoren geheel te verwijderen of de betrokken huidcellen te doden.
 
Chirurgie
De procedure is gelijk aan die van een chirurgische ingreep bij melanoom.
 
Radiotherapie
Radiotherapie (bestraling met röntgenstralen) is ook effectief gebleken. Het gezwel is door zijn aanwezigheid in de huid relatief gemakkelijk te benaderen. Doordat de bestraling beperkt blijft tot de tumor veroorzaakt deze behandeling weinig of geen bijverschijnselen. Bij bestraling zijn meerdere behandelingen nodig.
 
Nieuwe ontwikkelingen
Onderzoek gaat na of het ook bij plaveiselcelcarcinomen verstandig is een lokale schildwachtklier te verwijderen om eventuele uitzaaiingen te achterhalen (zie melanoom). Bovendien wordt onderzocht of de Mohs’ techniek ook bij dit type kanker succesvol kan zijn (zie basaalcelcarcinoom).
 

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...