CHECK JE VLEKJE

Melanoom

Een melanoom is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. De kans dat de afwijkende cellen zich door het lichaam verspreiden, is redelijk groot en daardoor is melanoom een levensbedreigende
aandoening. Vroege herkenning en behandeling zijn zeer belangrijk. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium is ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. De behandeling bestaat dan uit een operatieve verwijdering van het melanoom, waarbij de kans op genezing groter is dan 95%.
Er zijn verschillende soorten melanoom. Ze verschillen voor wat betreft hun locatie (bijvoorbeeld oogmelanoom, slijmvliesmelanoom) en de manier waarop de tumor groeit (bijvoorbeeld een zich oppervlakkig verspreidend melanoom of het knobbelvormige nodulair melanoom). Er is ook een ongepigmenteerd melanoom (amelanotisch melanoom). Door de afwezigheid van pigment is het moeilijker dit melanoom als zodanig te herkennen.
 
 
Foto van een melanoom
 
Wat zijn de verschijnselen?
Melanocyten (pigmentcellen) bevinden zich over het gehele lichaam voornamelijk in de opperhuid. Op zich zou elke melanocyt kunnen veranderen in een cel die zich ongeremd blijft delen - een kankercel.
Dat lijkt dan eerst op een gewone moedervlek, maar door de blijvende celdeling verandert de vlek geregeld van uiterlijk - hij is ‘onrustig’. In moedervlekken liggen groepjes melanocyten bij elkaar. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt (verdikt, donkerder of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet) is het belangrijk dat u naar uw huisarts gaat.
 
Behandeling
Bij een melanoom bestaat de kans op uitzaaiing. Daarom is het zeer belangrijk dat alle kankercellen verwijderd of gedood worden. Een chirurgische ingreep, indien nodig met aanvullende behandelingen, is de enige behandelmogelijkheid.
 
Chirurgie
Onder plaatselijke verdoving verwijdert de dermatoloog het melanoom. De specialist zal voor de zekerheid ook wat van de aangrenzende huid willen verwijderen om er zeker van te zijn dat geen kankercellen achterblijven. Afhankelijk van de dikte van het gezwel (de zogenaamde Breslow-dikte) verwijdert de dermatoloog in de tweede operatie nog een of twee centimeter van de omringende huid. Ook deze huid wordt onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen.
Blijkt de wond te groot te zijn om goed te kunnen helen, dan vindt een huidtransplantatie plaats.
 
Om te weten of er al uitzaaiingen zijn, wordt in bepaalde gevallen ook een lymfeklier verwijderd, de zogenaamde lokale schildwachtklier (deze procedure heet: sentinel node procedure). De schildwachtklier is de lymfeklier waarnaar kankercellen zich het eerst uitzaaien. Blijkt deze klier kankercellen te bevatten, dan zal de specialist alle lymfeklieren in de directe omgeving van het melanoom verwijderen.
 
Het verwijderen van alle lokale lymfeklieren is een ingrijpende operatie met blijvende gevolgen. De lymfeklieren zijn namelijk belangrijk voor de vochthuishouding in ons lichaam. Bij hun afwezigheid kan in het omliggende weefsel oedeem (vochtophoping) ontstaan. Andere mogelijke complicaties zijn pijn, bewegingsbeperking, gevoelsstoornissen, krachtverlies en bewegingsbeperking.
 
Aanvullende behandelingen
Wanneer het melanoom zich heeft uitgezaaid, zijn aanvullende behandelingen nodig. Dit betreft chemotherapie (celdodende of celdelingremmende medicijnen), immunotherapie (medicijnen die het afweersysteem ondersteunen) of radiotherapie (bestraling).

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...