CHECK JE VLEKJE

Diagnose en behandeling van huidaandoeningen die ontstaan door zonlicht

Diagnose en behandeling bij lichtovergevoeligheid (fotosensibilisatie)
 
De veranderingen op de huid ten gevolge van de invloed van zonlicht kunnen divers van aard zijn. Op basis van de verdeling van de verschillende oorzaken voor de huidreacties op zonlicht, zoals beschreven onder het hoofdstuk Huidaandoeningen en Zonlicht, zullen wij hier de belangrijkste kenmerken van de veranderingen op de huid beschrijven:
 
Polymorfe Lichteruptie (‘zonneallergie’):
Diagnose: ·In de meeste gevallen van polymorfe lichteruptie kan de dermatoloog de diagnose stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties. In twijfel gevallen wordt een lichttest uitgevoerd om na te gaan of zonlicht een rol speelt en zo ja welke golflengte (UV-A of UV-B) van het zonlicht een rol speelt
Indien nodig wordt er een stukje huid (een biopt) genomen om de diagnose te bevestigen.
 
Behandeling:
In veel gevallen brengt lichtgewenning door middel van natuurlijke zon of door lichttherapie een uitkomst. Je laat de huid geleidelijk wennen aan de UV stralen van het zonlicht.
 
Als de verschijnselen eenmaal zijn ontstaan kunnen deze behandeld worden met een
corticosteroïd crème. In uitzonderlijke gevallen met geneesmiddelen voor inwendig gebruik
 
Door je huid goed te beschermen tegen de invloed van de zon kun je reacties van de huid op zonlicht grotendeels voorkomen. Zonbeschermingsmiddelen met een beschermingsfactor (SPF) van minimaal 15 is hierbij noodzakelijk. Uiteraard kun je ook zonbeschermende kleding dragen en hoofddeksels.
 
 
 
Fototoxische reacties.
Diagnose
De diagnose kan de dermatoloog stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties
 
Behandeling
De ontstekingsreactie kan worden geremd met een corticosteroïd crème. Kleien blaren kunnen het beste intact gelaten worden, grote blaren kunnen eventueel worden leeggezogen met een injectiespuit. Als de blaar is stuk gegaan is het belangrijk een bacteriële infectie te voorkomen.
 
 
Fotoallergische reactie
Diagnose
De diagnose kan de dermatoloog stellen op basis van het verhaal van de patiënt en de waar te nemen huidreacties Eventueel kunnen allergietesten en foto-allergietesten worden ingezet om te onderzoeken welke stoffen het zijn die in combinatie met licht de overgevoeligheidsreactie veroorzaken.
 
Behandeling
De resultaten van de allergietest wijzen uit welke stoffen gemeden moeten worden.
De ontstekingsreactie kan worden geremd met een corticosteroïd crème.
 
 
 
Diagnose en behandeling in het algemeen:
Indien nodig wordt er aanvullend laboratoriumonderzoek verricht op bloed, ontlasting, urine en/of een stukje huid(biopt) met als doel specifieke ziekten op te sporen of uit te sluiten.
Indien bekend is dat geneesmiddelen een rol spelen bij de huidreacties dient de zon gemeden te worden zolang deze middelen gebruikt moeten worden.

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...