CHECK JE VLEKJE

Veranderingen op je huid bij lichtovergevoeligheid (fotosensibilisatie)

De veranderingen op de huid ten gevolge van de invloed van zonlicht kunnen divers van aard zijn. Op basis van de verdeling van de verschillende oorzaken voor de huidreacties op zonlicht, zoals beschreven onder het hoofdstuk Huidaandoeningen en Zonlicht, zullen wij hier de belangrijkste kenmerken van de veranderingen op de huid beschrijven:
 
Veranderingen op de huid bij Polymorfe Lichteruptie (‘zonneallergie’):
De afwijkingen op de huid ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. In sommige gevallen duurt het enkele dagen voordat de verschijnselen optreden:
De huid vertoont jeukende bultjes, blaasjes of overmatige roodheid en zwellingen op die huiddelen die aan het zonlicht zijn blootgesteld geweest, zoals armen, gezicht.
Bij meer ernstige reacties kunnen de huidafwijkingen zich verder uitbreiden over andere delen van het lichaam
 
 
Veranderingen op de huid door een fototoxische reactie.
Het contact met planten in combinatie met zonlicht kan een huidreactie opwekken die lijkt op een zonverbranding. Fors jeukende en soms pijnlijke roodkleuring van de huid waarbij blaren kunnen optreden. De blaren bevatten helder vocht. Dat geldt ook voor andere giftige stoffen bijvoorbeeld carbolineum. Daar waar de huid direct in contact met de plant (of giftige stof) is gekomen (door het strijken langs bladeren of stengels) of indirect (door overbrenging van de giftige stof op andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld met de hand het zweet van het voorhoofd wissen) kunnen grillige, streepvormig rode huidafwijkingen ontstaan.
Wanneer een groot deel van de huid door de giftige stof is aangedaan is het verstandig een arts te consulteren.
 
 
Veranderingen op de huid door een fotoallergische reactie
Hier is sprake van een abnormale reactie van de huid op (zon)licht, waarbij een specifieke immunologische reactie op een bepaalde stof optreedt. De reactie wordt gekenmerkt door een eczeembeeld van vooral de aan UV- licht blootgestelde huid, waarvan uitbreiding naar bedekte huiddelen mogelijk is.
De veranderingen op de huid kenmerken zich door roodheid, jeuk en schilfering.
 
 
Algemeen:
De huidreacties ontstaan meestal in de avond of de nacht na de blootstelling. Er zijn fotodermatosen die al binnen enkele uren weer verdwijnen, andere houden enkele dagen of zelfs weken aan. Een uitzondering hierop zijn galbulten die door zonlicht kunnen ontstaan (solaire urticaria) deze kunnen binnen minuten tot enkele uren na blootstelling ontstaan en binnen een dag weer verdwijnen Hoe snel een reactie ontstaat en weer verdwijnt, is voor de arts belangrijk om de juiste diagnose te stellen.
 
 

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...