CHECK JE VLEKJE

Veranderingen op je huid bij huidkanker

    
            Basaalcelcarcinoom                  Plaveiselcelcarcinoom               Actinische keratose
 
Wij hebben voor u enkele kenmerken op een rij gezet. Bij plekken die u niet vertrouwt, is het verstandig een bezoek te brengen aan uw huisarts of dermatoloog.
 
Basaalcelcarcinoom
 
Het basaalcelcarcinoom is een huidkankersoort die meerdere uitingsvormen heeft. Een typische verschijningsvorm is een glazig-glanzende laesie met kleine bloedvaatjes en centraal een niet genezende wond. Ook zijn er varianten waarbij een rode schilferende laesie te zien is. Het basaalcelcarcinoom groeit langzaam en metastaseert over het algemeen niet (=zaait niet uit via bloed en lymfbanen). Het kan wel lokaal ingroeien in de omliggende weefsels, zoals bijvoorbeeld het bot.
 
Het basaalcelcarcinoom komt op steeds jongere leeftijd voor en er is een duidelijke relatie met zonexpositie (en ook zonnebankgebruik). Het basaalcelcarcinoom wordt dan ook vaker gezien op lichaamsdelen die veel blootgesteld zijn geweest aan zonlicht, zoals bijvoorbeeld het gelaat. Mensen met een lichte huidskleur hebben meer kans op het krijgen van deze kwaadaardige huidtumor.
 
Actinische keratose en Plaveiselcelcarcinoom 
 
Actinische keratose
 
Actinische keratose, oftewel zonlichtbeschadiging, is een kleine ruw aanvoelende verhoornde laesie op de huid ( uit het Grieks, aktis =straal, keratose = verhoorning). Actinische keratose is een voorstadium van een bepaalde soort van huidkanker, het plaveiselcelcarcinoom. Dit betekent, dat in de loop van de tijd een aantal van deze plekken daadwerkelijk kwaadaardig worden. Vroegtijdige behandeling van actinische keratose geeft genezing en voorkomt dit.
 
 
Plaveiselcelcarcinoom
 
 
 
Het plaveiselcelcarcinoom is een invasief groeiende vorm van huidkanker. Deze vorm uit zich over het algemeen als een niet genezende laesie op de huid met verhoorning. Het plaveiselcelcarcinoom kan metastaseren ( =uitzaaien).
 
Actinische keratose en het plaveiselcelcarcinoom ontstaan vooral op aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld het gelaat, de handruggen en het schedeldak. Beiden worden vooral op oudere leeftijd gezien bij mensen die in het verleden veel zonexpositie gehad hebben. Ook een licht huidtype en langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (zoals bij transplantatiepatiënten), verhogen het risico op het ontstaan van deze (voorloper) huidtumoren.
 
Algemeen advies 
De aanwezigheid van een basaalcelcarcinoom, actinische keratose of plaveiselcelcarcinoom moet men beschouwen als een teken dat de huid zonneschade heeft opgelopen in het leven. Dit betekent dat u zich bewust moet worden van uw zongedrag en dat u uw huid moet insmeren met zonnebrandcreme.
Vaak komen er op het lichaam meerdere (voorloper) huidtumoren tegelijk voor. Alle niet genezende plekjes op uw huid dienen nader onderzocht te worden. Bij plekken die u niet vertrouwd, is het verstandig een bezoek te brengen aan uw huisarts of dermatoloog.

Terug naar het overzicht

Huidaandoeningen

De huid is ons grootste orgaan en bovendien, in tegenstelling tot de meeste andere organen...

Lees meer...

Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens...

Lees meer...

Huidfonds

Het Huidfonds richt zich op het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die 'anders' is....

Lees meer...